16 Ocak 2013 Çarşamba

PDF DÖNÜŞTÜRÜCÜ ( dopdf )

PDF NEDİR ?

PDF (Portable Document Format), platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş sayısal bir dosya biçimidir.

PDF genel olarak belgeleri dağıtırken biçimlendirme ve tasarımlarını koruyarak her sistemde aynı şekilde görünmelerini sağlamak için kullanılır. Bu biçimin en büyük avantajı, alıcı tarafın orijinal belgeyi oluşturan programa ihtiyacı duymamasıdır. Yine de dosyayı görüntüleyebilmek için bir okuyucu program gerekecektir. Başka bir avantaj ise PDF belgelerinin boyutlarının makul olmasıdır. PDF dosyaları ücretsiz olarak yükleyebileceğiniz Adobe Acrobat Reader ile görüntülenebilirler.

Bu anlattıklarım genel olarak PDF dosya formatının neler yaptığı ile ilgiliydi.Peki herhangi bir Word, Exel, PowerPoint, NotePad gibi dosyaları PDF formatınıa dönüştürmek istersek neler yapmamız gerek.

Do PDF : 



    

  * doPDF kişisel ve ticari amaçla ücretsiz olarak kullanılabilecek bir PDF dosya türü dönüştürücüsüdür.
* Herhangi bir yazılımın "yazdır" menüsü kullanılarak, belgelerin PDF biçimine dönüştürülmesini sağlar.
* İşletim sisteminize sanal yazıcı olarak kurulur.
* PDF dosyaları oluşturmak için Ghostscript gibi ek programlara ihtiyaç duymaz.
* Oluşturulan belgelerin çözünürlüğü 72 ile 2400 dpi arasındaki değerlerde olabilir.
* Oluşturulacak sayfa boyutları A4 gibi stantart biçimlerden kendi belirleyeceğiniz biçimlere kadar değiştirilebilir.
* Oluşturulan PDF belgelerinde arama özelliği etkindir.


        Şimdi dopdf nin nasıl çalıştığını anlatmaya çalışacağım.


Öncelikle  http://www.gezginler.net/indir/dopdf.html   adresinden dopdf kurulum doyasyasını indirmemiz gerekmektedir. Daha snra çalıştır deyip basit kurulum işlemini yaptıktan sonra dopdf kullanıma hazır olucaktır.

Şimdiki işlem dosyalarımızı nasıl pdf formatına dönüştürecegimiz. Dopdf bilgisayarımazda sanal bir yazıcı olarak çalıştığı için dönüştürmek istediğimiz dosyayı acıp yazdır menüsüne gelip dodpf yazıcı şeklini seçip yazdırmamız yeterli olucaktır.Aşağıda basamakları gösterdiğim şekilde ilerlemek yeterli olucaktır.



             Daha sonra yazdırılacak yeri masaüstü olarak seçtiğimiz zaman programı çalıştırdığımızda masaüstünde PDF formatındaki dosyamız hazır olucaktır ;)




Teşekkürler iyi çalışmalar J







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder